Reklama
 
Blog | Topi Pigula

O mediálních krádežích pro Paroubkův server

 

Straníci kradou. Například server www.vasevec.cz propagující stranu "buldozera" Paroubka z cizí věci udělá kouzlem ctrl C + ctrl V jejich věc a prohlásí to za vaši věc. Toto tvrzení, snadno doložitelné i množném čísle, lze ukázat na dnešním příkladu mediální zlodějky Kateřiny Březové.

Na příkladech dvou článků by se dala hrát oblíbená hra „najdi 10 rozdílů. Jenže bylo by to trapně jednoduché, protože článek Význam a role nestátních neziskových organizací v ochraně životního prostředí z „pera“ Kateřiny Březové je v podstatě totožný se článkem Neziskovky a ochrana přírody z klávesnice (tentokrát bez uvozovek) náměstka ředitele Správy KRNAP Jakuba Kašpara. Nechám na samotných čtenářích, který titulek je lepší. Jakmile se zkopírování a falšování autorství provalilo, byl článek stažen a autorka se hájila tím, že chtěla „pozdvihnout povědomí veřejnosti“. Pokud vezmeme podobnou argumentaci jako reálnou, tak pro pozdvižení bezpečnosti v ulici je potřeba okrást několik policistů o jejich auta, zbraně a uniformy. Přijde vám to jako demagogická nadsázka? Pokud vás na ulici bude kontrolovat člověk v policejní uniformě, s odznakem a bude mluvit česky, za koho ho budete považovat? Předpokládám, že za „četníka“. Pokud si přečtete článek, bez zjevně logických nesmyslů s kvalitní češtinou, koho budete považovat za autora? Asi toho, kdo je pod ním podepsaný. Autor těchto řádků se setkal s podobným jednáním – jeho článek se objevil na osobních stránkách pana Škromacha s jeho (Škromachovým) podpisem. J. Paroubek pochází ze stejné sociálně demokratické líhně, takže prvorepublikové heslo „sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad“ má zřejmě pořád své opodstatnění. Nicméně buďme féroví a přiznejme, že muž se sexy mozkem o praktikách serveru nemusel vědět (tedy – ehm – tomu se nedá moc věřit).

Čistý člověk si článkem do stranického tisku nebude špinit klávesnici, protože se může realizovat na veřejném a nikoli stranickém fóru, kde jde o přesvědčování přesvědčených. Server ale neplní platformu mediální, ale stranickou. Cílem není informovat „padni komu padni“, ale ukazovat, jak my jsme ti dobří, aktuální a ze zájmem o věc (kydání hnoje na toto pole patří) a „oni“ jsou ti špatní, hloupí, nezkušení. V osobě Kateřiny Březové našel „ekologickou poradkyni“. Možná proto, že neumí (nemá znalosti, zkušenosti, morálku, témata…) psát vlastní články, loví v cizích vodách. Množné číslo je k tomu tvrzení snadno doložitelné. Pomineme-li totálně zkopírovaný článek Jakuba Kašpara, který původně vyšel v časopise Ochrana přírody, aby se v ženském rodě objevil v „jejich“ věci, tak jiný materiál (podle data vzniku) týkající se evropské rybářské politiky vykradla od Greenpeace. Vzhledem k její „ekologické“ stylizaci není těžké pochopit, že své úlovky loví ve vodách environmentálního tisku.

Stav evropských populací ryb je dramatický: přes 70 % evropských druhů je považováno už za přelovené. Řízení rybolovu v Evropě je jedno z nejhorších na světě. Může za to dosavadní zastaralá rybářská politika EU. Kvóty na lov jednotlivých druhů ryb dlouhodobě daleko přesahují doporučení vědců. I konečná úmluva na rok 2012 nechává kvóty dvacet procent nad úrovní, kterou doporučila Evropská komise na základě vědeckých poznatků. (www.vasevec.cz)

Reklama

Stav evropských populací ryb je dramatický: přes 70 % evropských druhů je považováno za přelovené. Řízení rybolovu v Evropě je jedno z nejhorších na světě. Může za to dosavadní zastaralá rybářská politika EU. Kvóty na lov jednotlivých druhů ryb dlouhodobě daleko přesahují doporučení vědců. (www.greenpeace.cz)

Poučení z výše napsaného? Hlídat si svoje věci, aby se z nich nestaly jejich věci. Logicky to totiž vypadá, že kdyby se „paroubkoviště“ (od slov Paroubkovo pískoviště) chytilo za nos a pod článek Jakuba Kašpara podepsalo, mohl by chudák vypadat před světem, jako že s názory souzní. Nejde ani tak o to, jestli ano či ne (NE!!) ale o to, že se to může stát každému. Tedy i vám.

Původní článek Jakuba Kašpara najdete tady: http://www.casopis.ochranaprirody.cz/Zamereno-na-verejnost/neziskovky-a-ochrana-prirody.html