Reklama
 
Blog | Topi Pigula

Zoner šestnácka – představení pro laiky

Jako lektor fotografických dílen, moderně nazývaných workshopy, jsem pravidelně nucen odpovídat na otázku: Taky upravujete fotky ve Photoshopu? Odpověď zní: ano – ne.

Málokteré firmě se podařilo, že se název jejího výrobku stal obecně platným pro celé odvětví nebo činnost. Na severní Moravě se běžně používá sloveso „vyluxovat“ pro činnost spojenou se zbavováním se prachu v koberci a nikdo si ji nedává dohromady se švédskou firmou Lux vyrábějící vysavače. Podobně měl našlápnuto Olympus, když vyrazil na trh s kompakty mající výměnné objektivy. Vypadalo to, že tomuto typu se bude přezdívat PEN bez ohledu no, kdo jej vyrábí. Když jsem mluvil o přístroji Nikon 1, reakce byla: „To je PEN, že?“ Podobné proslulosti dosáhl Photoshop. Vypadá to, jako by se fotky upravovaly jen v něm, bez ohledu na poměrně širokou plejádu jiných fotek upravujících programů. Co takový GIMP, Lightroomotoscape. Photoshop zůstává špičkou v oboru a jeho možnosti při práci ve vrstvách jsou (alespoň pokud vím) nepřekonané. Jenže nač kupovat program za desítky tisíc korun, když potřebujete jen pár základních úprav? Tedy jinak – nač kupovat formuli, když potřebujete jen popojíždět po okreskách a na dálnici se dostanete jen občas. Posledních pár let používám jen Zoner Photo Studio (nyní konkrétně verzi ZPS 16). Důvody jsou v zásadě dva. Za prvé v 99% případů bez problémů na úpravu fotek stačí a za druhé, za ty prachy si jej legálně v plné verzi může dovolit každý.

Řekněme si to otevřeně a rovnou – všechny fotografie v barevných magazínech prošly tu větší, tu menší grafickou úpravou. Dnes jsou v módě přisycené fotky, občas je nutný ořez či drobná retuš či narovnání horizontu. Pokud vám moře teče z kopce, jde o snadno napravitelnou chybu. Fandové neupravené fotografie si možná ani neuvědomují, jak moc se pracovalo s vyzněním obrazu v dřevních dobách zvětšováků. Nadržování mraků, vymaskovávání a vykrývání, o retušování ani nemluvě. Když firma ZONER letos, podobně jako každý rok, vyrukovala s další verzí svého programu, recenzenti se vrhli na hledání novinek (čemuž jim samotná firma byla velmi nápomocna) a hlavních rozdílů mezi „patnáctkou“ a „šestnáctkou“. Nějak zapomněli na masu fotoamatérů, kteří s úpravami ještě nepřišli do styku a jsou fotografickou postprodukcí nepolíbení panicové a panny. Zoner Photo Studio býval příjemně intuitivní program, teď, po mnoha modifikacích, je už přece jen poněkud obtloustlý. Mnoho možností dává prostor ke kreativitě, ale trochu zvyšuje chaos. I v tomto případě jde o jistou daň za pokrok. Ajťáci (čti vývojáři) si očividně myslí, že každý už ZPS zná a umí se v jeho prostředí brilantně pohybovat. Pánové a možná i dámy, není tomu tak. Ne každý ví a potřebuje vědět, co jsou to indexové tisky či k čemu je dobré dynamické prahování (z hlediska úpravy fotek k ničemu, stejně tak jako celá záložka efektů). Velké množství voleb a nabídka možností ubírá na intuitivnosti a přidává na komplikovanosti. Základem ale zůstává rychlá úprava fotografií, jejich uložení a snadné vyhledávání.

Co se skrývá pod rychlou úpravou fotek? Totéž, co ZPS 16 nabízí v menu pod stejným názvem. Změna expozice, tedy „ztmavení“ či „zesvětlení“ snímku, podobněí jako když snímek pod či přeexponujete. Ztlumení světel, projasnění stínů, zvýšení kontrastu, vyvážení bílé či zvýšení sytosti či živosti. Všechny tyto parametry lze měnit plynule, což v praxi znamená, že můžete dost nehorázně přestřelit. Program si náhledy fotografií sám načte (import), jakmile do počítače vložíte příslušné médium.

Vlevo originál, vpravo změněny jen hodnoty kontrastu, živosti a posunutí černého bodu tedy ztmavení tmavých tónů.

 

Reklama

Vlevo originál, vpravo nevhodně použitá funkce doostření. Taky se s takovými fotkami potkáváte?

Co udělá prachobyčejný výřez a ztmavení spolu se sytostí? Vlevo originál, vpravo úprava trvající rovných 59 sekund.

Cílem výše napsaného nebylo udělat recenzi na ZPS 16, neboť to by byla mnohastránková záležitost ne nepodobná psanému manuálu. A ty, jak známo, nikdo nečte. V jedné větě lze říct, že Zoner Photo Studio dává i naprostému laikovi možnost své fotky bez hlubších znalostí „dotáhnout“ do vyššího levelu. Zkušenější matadoři v tomto programu dělají panoramata, sestavují v PDF celé promítací bloky či vytvářejí vlastní kalendáře.

Vyvrcholením by mělo být vysvětlení odpovědi na otázku položenou v první větě. Taky upravujete fotky ve Photoshopu? Ano – fotky upravuji, ne – neupravuji ve Photoshopu. Není pro to důvod. Musel bych jej ukrást (OK, vím, že „kreknutí“ programu je běžným standardem a cena Photoshopu je vskutku nehorázná) a potřebu práce ve vrstvách mám opravdu minimální. Mé osobní několikaleté zkušenosti práce v prostředí ZPS jasně ukazují, že Zoner se zkrátka a dobře vyplatí. Stručněji to už napsat nejde. Poměr cena : výkon je v případě ZPS velmi příznivý. Zvláště, pokud si počkáte na každoroční pokles ceny signalizující, že se blíží nová verze, respektive její uvedení na trh.  Na ZPS je dobré nechat se alespoň krátce proškolit – ne, že by nebyl program dostatečně návodný a zkušenosti získané metodou pokus-omyl dostatečně nervující na to, aby si člověk chybu nezapamatoval, ale ušetří to čas. A čas, podle mnohých, jsou peníze. ZPS 16 je v současné verzi už velmi vychytaným programem, který za ty prachy, které za něj zaplatíte (poté co vám přestane stačit měsíční verze zdarma) rozhodně nestojí. Stojí totiž za víc.

Je fér přiznat, že mohu být nařčen z podjatosti, neboť s firmou ZONER dlouhodobě spolupracuji (a základy ZONERu občas školím – viz mé stránky) a software mám zdarma. Ale kdyby nestál za nic, napsal bych to. Nějaký rektál alpinismus by mi za zkaženou pověst nestál.