Reklama
 
Blog | Topi Pigula

Vzestup a pád Islámského státu – recenze

Kniha, která vám udělá jasno v otázce Islámského státu. Není určena voličům SPD, kteří by mohli pochopit rozdíl mezi islámem islamismem, sunnitou a šiítou a pochopit, co je to skutečný teror.

Islámský stát proslul terorem. Válka, kterou vyvolal, se stala zdviženým ukazováčkem, jimž populisté s Tomiem Okamurou v čele malovali brutální budoucnost. Nakonec Islámskému dochází dech, jeho území se zmenšuje, vůdci jsou chytáni či zabíjeni a „ajatolláh Okamura“ se nezná k jednasedmdesátiletému příznivci SPD Jaromír Baldovi. Ten byl totiž odsouzen na 4 roky „natvrdo“ za teroristický čin, který měl vyvolat dojem, že jej udělali muslimové. Tak hluboko pokročila SPD v indoktrinaci lidí.

Osoby a obsazení ve filmu si člověk přečte až v závěrečných titulcích, tady jsou naopak důležitá jména a jejich role zmíněna hned úvodu. Abu Musab Zarkáví (zakladatel al-Kaidy v Iráku), Ajman Zavahrí (vůdce stěžejní větve al-Kaidy a zástupce bin Ládina), Usama bin Ládin (zakladatel al-Kaidy), Abu Bakr Bagdání (duchovní, který se prohlásil za chalífu – duchovního i faktického vůdce ISIS), Michael V. Hayden (ředitel NSA a ředitel Národního zpravodajství v době mise proti Zarkávímu, Nada Bakos analytička CIA a zřejmě největší znalec Zarkávího), a další důležité postavy, jež sehrály podstatné role jak při vzniku ISIS, tak i způsobující jeho pád. Postavy na úvod, byť jsou v knize podrobně rozebrány, mají svůj význam pro lepší orientaci v textu.

Jméno v Sádžídy Rišáviové v úvodu zmíněno je, a příběhem její popravy v knize startuje příběh státu, který šířil teror velmi sofistikovaně a chtěl ovládnout a šířit „svět podle koránu“ podobně, jako v minulosti chtěli křesťané šířit svět podle Bible. Jen s tím rozdílem, že neměli k dispozici internet a sebevražedné atentátníky. Rišáviová byla sebevražednou atentátníci v Jordánsku, které ovšem selhala vesta plná výbušnin. Tato Iráčanka přistoupila na sňatek s neznámým mužem, aby mohli vytvořit sebevražedný tým. Nástup knihy je strhující, dynamický a ani další desítky stran nejsou jiné.

Pokud někdo chce pochopit příčiny vzniku ISIS, musí pochopit historii Zarkávího, bin Ládina, postoje CIA, informace, na základě kterých se rozhodoval americký prezident a souvislosti, které vyplývaly z celého spektra událostí. Jednou z nejdůležitějších postav pro pochopení příběhu ISIS (anglická zkratka pro Islámský stát) je Abu Musab Zarkáví, jehož životní pouť autor velmi podrobně mapuje. Není bez zajímavosti, jaké náhody nakonec nahrály vzniku ISIS. Jordánská tajná služba, proslulý muchabarát několikrát Zarkávího zatkla a kdyby došlo k jeho odsouzení nebo zabití, což se v celách a výslechových místnostech muchabarátu dělo, vyvíjela by se historie jinak.

Velké souvislost jsou doplněné malými příběhy, střípky na jedné straně skládající celek, na druhé straně skvěle doplňující a oživující plynutí textu. Jako ten o islamistickém teroristickém atentátníkovi, který měl umístit bombu v porno kině a tak se zakoukal do lechtivého filmu, až mu nálož explodovala pod nohama a utrhla mu je. Jinak se nikomu jinému nic nestalo.

Warrick získal exkluzivní informace od tajných služeb i Bílého domu, skvělým způsobem sestavil profily hlavních aktérů a logicky seskládal sled dějů tak, že jen drobně poučený laik chápe složité souvislosti, jako je plánování akcí na dopadení nebo zabití předních světových teroristů.

Občas se vyskytne kritika na adresu USA ve smyslu „hraní si na světového četníka“. Z kontextu popisovaných událostí je jasně poznat, že Amerika skutečně světovým četníkem je a jako taková se snaží chránit a zachránit hodnoty a principy, které vyznává a k nimž bychom se měli hlásit i my. Ovšem je to četník, který nepracuje v rukavičkách, používá celosvětové odposlechy, zaměstnává týmy analytiků a nechá drony odpalovat smrtonosné nálože. A dělá chyby. Ovšem když stíhačka F16 vypustila laserem naváděnou bombu GBU-12 Paweway, která zakladatele ISIS zbavila života, tak chybu neudělal.

Vzestup a pád Islámského státu patří mezi nejucelenější díla, jež v češtině vysvětluje podmínky pro vznik státního zřízení postavené na teroristické teokracii. Už samotné ocenění Warrickova díla Pullitzerovou cenou je důkazem, že knihu má smysl přečíst. Nebývá časté, že bych po dočtení knihy ji obratem začal číst znova. Vzestup a pád Islámského státu je přesně ta kniha, u které se mi to stalo.

Byť jde o literaturu faktu, text běží jako v dobře napsané detektivce plné příběhů. Hlavního zloducha sice znáte, ale teprve během čtení vám dochází, kde se v něm to zlo vzalo a jak to, že poměrně dlouho unikal odplatě.

Warrick J.: Vzestup a pád Islámského státu, pod černou vlajkou teroru, 2016, nakladatelství Jota, ISBN 978-80-7462-968-6

Reklama