Reklama
 
Blog | Topi Pigula

Vesmír v tweetech – recenze

Dá-li se vesmír popsat ve 140 znacích, k čemu potřebují vědci odborná periodika?

Marcus Chown & Govert Schilling se snaží popsat taje vesmíru v odstavcích o max. délce 140 znaků a mezer. Úkol na první pohled nemožný.

Věta z úvodu: „Govert už nikdy nepronese větu, která by se délkou nevměstnala do tweetu.“ Snad jde o v knize jedinou lež. Zbytek jsou fakta.

Autoři jsou vědci a publicisté znalí umění vystihnout podstatné. Pro pochopení jejich zpráv je nutné mít alespoň středoškolské znalosti.

Fór je jasný: 140 otázek odkazuje na 140 znaků a většinu lze číst jednotlivě. Ale ne všechny – občas je nutná znalost předchozího tweetu.

Jako příklad: „Jupiteru do druhého Slunce hodně chybělo. Ale ne tak rychle.“ Je jasné, že tento tweet  musí na něco navazovat.

140 otázek znamená 140 osvětlených jevů a zákonitostí, objevů a souvislostí. Máte-li pocit, že je to málo, tak se mýlíte. Je to hodně.

140 otázek je věnovaných 14 kapitolám: od oblohy, přes Zemi a Měsíc, přes sluneční soustavu a galaxie až po dějiny astronomie a dalekohled.

Některé tweety jsou pouhé otázky nahrávající si na odpověď v tweetech následujících. Např. Opravdu se Jupiter mohl stát hvězdou?

Otázce „Je Jupiter nevydařeným Sluncem?“ je věnováno 11 tweetů. Výsledek? Prý ano – je nevydařeným. K dokonalosti mu chybí teplota.

Občas si autoři protiřečí:Může život přijít z vesmíru? Není to pravděpodobné, ale představa přesunu života mezi planetami je velmi uznávaná.

Ve formátu epub se u všech číslovek za nimiž je znaménko % vyskytuje otazník. Zřejmě jde o chybu – autor si asi bude procenty jistý 🙂

Komu je kniha určena: všem kdož se zajímají o vesmír a chtějí vtipná a jednoduchá vysvětlení na složité otázky.

Jednotlivé otázky, tweety k nim i kniha samotná dává smysl. To je důvod, proč ji vlastnit. Budete se k ní totiž vracet. Možná rádi a často.

Doporučuje ji recenzent? Rozhodně ANO! Jako otec školáka ji využije při fyzice. Navíc bude za borce, jenž ví cos o slunci a okolním vesmíru.

Proč knihu mít? Protože občas vyvstanou otázky na něž je odborná odpověď nepochopitelná, zatímco zdejší vysvětlení jsou jasná.

Psát ve tweetech není jednoduché. K vysvětlení daného pojmu v hlavě musíte mít víc, než jen znalost daného jevu. A to autoři evidentně mají.

Vesmír v tweetech vydala Kniha Zlín a elektronická kniha (v níž se lépe hledá) vyjde 27.9.2012.

 

Reklama