Reklama
 
Blog | Topi Pigula

Turistický průvodce Kambodža – recenze

Chystáte-li se do Kambodži a váháte jakého papírového průvodce si pořídit, tak čtěte dál.

Průvodci Rough Guides v českém podání z nakladatelství JOTA jsou na našem trhu klasikou, přetlačující se v oblibě s Lonely Planet. Nová Kambodža, tedy nové vydání průvodce má rozsah 334 stran (když pomineme několik stran reklam) spojených kvalitní lepenou vazbou.

Průvodce, tedy jeho hlavní část popisující jednotlivé oblasti, je členěn do 5 oddílů: Phnom Penh a okolí (tedy okolí hlavního města, nechybí mapa centra, ani popis Národního muzea), Battanbang a severozápad, Sien Reap a chrámy Angkoru, východní Kambodža a nakonec je zařazen Shanoukville a jih.

Každá část začíná orientační mapkou, velmi hrubou, cestovat se podle ní nedá, ale získat základní přehled ano, a přehledem boxu (zajímavostí) týkajících se dané oblasti. Jednoduché a přehledné. Následuje přehled míst, které se vyplatí navštívit a praktické tipy na ubytování a jídlo.

Kapitola souvislosti v sobě nese čtivě napsané části historie, zejména ta novodobá „polpotovská“ nese velmi zajímavé, byť kruté poselství. Věděli jste, že mrtvý Pol Pot, který nebyl odsouzený k trestu smrti, ale zemřel ve vězení, byl spálen na hromadě dřeva a starých pneumatik?

Co mi v průvodce zcela zásadně chybí, je informace o tamní velmi pestré přírodě. Kambodža má 7 národních parků, zmíněny jsou jen některé (Ream, Bokor, Kirikom). O bokorské o přírodě nedozvíte nic, ale autoři neopomněli zmínit, že tam dělají dobré palačinky, v případě Kirikomu je výslovně je zmíněna borovice druhu Pinus merkusii, se kterou se podle nich jinde, než v tomto parku nesetkáte. Vypadá to lákavě, vidět něco, co je „jen tam“ nicméně není to pravda. Podíváte-li se na rozšíření této borovice na researchgate.net, uvidíte v Kambodži řadu dalších lokalit. Je férové přiznat, že turisté míří spíše do chrámů než do lůna přírody, takže není divu, že Angkor Watu je věnováno mnohem více místa, než celé kambodžské přírodě dohromady.

V základních informacích nejsou sice vyložené nepravdy, ale realita je místy přizpůsobena spíše „šokantnímu“ než skutečnému popisu skutečnosti. „Na tržnicích běžně uvidíte velké mísy plné (většinou smažených) kobylek, brouků, cvrčků…“ Ano, uvidíte je, ale není to až tak běžné, jak by se mohlo zdát a hmyz rozhodně nepatří mezi každodenní jídla. Spíše to v praxi vypadá jako turistické lákadlo a ne náhodou jsou podobné prodejny v turisticky exponovaných místech. Akceptuje to i průvodce v boxu „Pavoučí lahůdka“. Na druhou stranu varování před malárií není nijak přehnané, malárie v Kambodži skutečně hrozí.

Závěr knihy tvoří slovníček základních obratů (vyplatí se naučit se číslovky, pozdravit a poděkovat). Pro ty pečlivější, kteří se chtějí dozvědět co nejvíce před cestou je užitečný přehled zajímavých knih o Kambodži, který ovšem svou atraktivitu ztrácí ve chvíli, kdy neumíte anglicky. Redakce českého vydání mohla přidat nějaký z českých titulů (Jiří Zelenda: Stručná historie států – Kambodža,  Vladimír Procházka, Tith Sotheavy: Přežila jsem peklo čili Posnídal jsem chilli s kambodžskou princeznou, Cihlář Michal, Richterová Veronika: Kambodža v detailech…)

Hlavní rozdíl mezi Rough Guides a Lonely planet je v tom, že Rough Guides nabízí větší množství informací konkrétních, stále platných informací (kultura, historie), tak Lonely Planet zase více tipů na konkrétní restaurace a ubytování. Ty se ale v čase mění a domluvit si ubytování v podstatě není žádný problém. Kdo chce mít jistotu, „realizuje se“ přes booking.com či jinou rezervační službu, kdo trochu riskuje, taky nepřijde zkrátka. Kambodža je země s obrovským potenciálem, což se mimo jiné pozná na zvyšujícím se vstupném do Angkor Watu – největšího chrámového komplexu v zemi a bezesporu největšího lákadla. V průvodci je mimochodem docela podrobná mapa hlavních chrámů komplexu.

Každý vydavatel průvodců i jeho následný majitel řeší základní dilema: čím je kniha obsáhlejší, tím je dražší a těžší (kdo se s tím má tahat). A nikdy do ní nedostanete všechno. Kambodža z dílny Rough Guides splňuje základní kritérium: není těžká a dodá základní penzum informací. Stejně je vždy na místě všechno jinak. Ale u těch méně zkušených cestovatelů přece jen sníží strach, že se nevydávají na cestu zcela bez informací. A když víte, a průvodce to doslova zmiňuje, že se na trzích dá smlouvat, tak vám publikace ušetříte nějaký ten riel. Vlastně nějaký ten stotisíc, neboť aktuální kurs rielu ku koruně je 1000 rielů za 5,75 koruny.

Meera D., Gavin T.: Kambodža, 2018, nakladatelství JOTA, ISBN 978-80-7565-406-9

Reklama