Reklama
 
Blog | Topi Pigula

Shermany dobývají Evropu – recenze

Být tankovým velitelem v Normandii znamenalo, že vás pravděpodobně během několika málo týdnů zabijí. Roztrhá vás střepina nebo uhoříte v tanku. Jenže žádný z velitelů si nemyslel, že položkou, na kterou se čtrnáctidenní statistika průměrné životnosti tankového velitele vztahuje, bude právě on.

David Render nejen, že přežil odhadované dva týdny, ale přežil celou válku a o svém tankovém působení napsat autobiografickou knihu, kterou má smysl číst hned z několika důvodů.

Nejde o technický popis tanku a bitev, což lze snadno nalézt na wikipedii, ale o velmi osobní vzpomínky. Operace Overload, tedy vylodění v Normandii, bylo popsáno tolikrát, že bližší zájemce se snadno dopátrá detailů. Navíc se ho David Render neúčastnil. Když on ve svém tanku opouštěl výsadkové plavidlo, pláž už zdaleka nebyla pod palbou.

V knize několikrát mihne i linka směrem k Československu, jako v případě popisu jednotek s nimiž se potkali těsně po vylodění. Tzv pevnostní divize nepřítele se sestávaly ze „starších mužů, rekonvalescentů zraněných na východní frontě, ruských jednotek Hiwi, což byli bývalí sovětští zajatci pocházející z národnostních menšin. Tyto útvary měly pochybnou kvalitu, protože jim chyběli motorizované prostředky a byly vybaveny zastaralými ukořistěnými francouzskými, britskými a československými zastaralými zbraněmi.“
Pravdou ale je, že československé zbraně byly velmi kvalitní, zato osádky Shermanů tanků, fasovaly jako osobní zbraň revolver ráže 9. 65, Ten byl nejen neforemný, ale i nebezpečný, neboť dokázal vystřelit bez doteku spouště, jen úderem pažby o něco tvrdého.

Reklama

Těžko lze zpochybňovat autentické vzpomínky, ale stojí za to připomenout, že československé zbraně, např. kulomet Bren, patřil mezi špičkové výrobky. Jedna ze zmínek o kulometu Bren tvrdí, že šlo o zbraň s „kruhovým zásobníkem“, ale to musela být mýlka. Buď autora nebo překladatele. Zásobníky Brenu byly zahnuté, nikoliv kulaté. Takovým typem zásobníku disponoval například sovětský Děgťarjov DP, nazýván talířovka.

Sherman královských husarů po vylodění v Normandii. Foto Sgt. Christie, No 5 Army Film & Photographic Unit

Sherman královských husarů po vylodění v Normandii. Foto Sgt. Christie, No 5 Army Film & Photographic Unit

Upřímnost, s jakou je kniha psaná ocení každý, kdo zažil základní vojenskou službu. Když jsme nedělali pořadová nebo posilovací cvičení, pochodovali nebo se učili střílet, připravovali jsme pokoje na inspekci nebo jsme si čistili výstroj. Jestli bylo něco nehybné nebo se to mohlo oblékat, horečně jsme to natírali nebo leštili, a když se to pohybovalo, tak jsme stáli v pozoru a salutovali tomu.“ Pokud to starším ročníkům připomíná klasickou vojenskou pakárnu, která se v reálu ukáže jako dost nesmyslná… tak vítejte v armádě složené z odvedenců a dobrovolníků.

Render se v knize několikrát zmiňuje o tanku typu Sherman Firefly, což byla britská kopie amerického modelu, jen trochu jinak vyzbrojená. Britskými Shermany byla vyzbrojená i československá samostatná obrněná brigáda.

Nikdo z lidí narozených po válce si neumí představit, s čím vším museli tankisté počítat a na co být připravení. Proto jsou praktické postřehy naprosto neocenitelné. Od toho, že na sobě neměli prakticky žádné řemení, aby se nemohli zachytit při zásahu a rychlém opuštění tanku, až po trable tankistů, kteří „nafasovali“ vozidlo z dieselovým motorem. Je potřeba vzít v úvahu, že v 80 % zásahů došlo ke vznícení tanku. Ne nadarmo tanku Němci přezdívali „kotel na Tomíky“ a u Američanů získal přezdívku podle populárního zapalovače Ronson.

Shermany dobývají Evropu

Shermany dobývají Evropu

Na druhou stranu jen zkušenost z pole naučí tankistu rozeznávat chvění vzduchu nad horkým pancířem. Autor nezastírá ani taková fakta, jako je olupování zajatců a to nejen o kvalitnější zbraně, zejména spolehlivé pistole Luger P.08, ale i o hodinky. Zároveň je zajímavý i popis odpočinku v zázemí v Bruselu, v hotelích vysokého standardu. Pokud čekáte, že vojáci utráceli za chlast a ženské… tak máte pravdu.

Renderovy vzpomínky jsou jedním z dokladů, že válka je krutá ve všech podobách, ať už jste na jakékoli straně. Knížka je zajímavým přírůstkem do knihovničky military literatury. Čtenář díky ní dostane zajímavý a velmi osobní pohled do toho, jaké je to být velitelem Shermanu. Velitelem, který to všechno přežil.

Render R.: Shermany dobývají Evropu, 2020, nakladatelství Omnibooks, 978-80-8827-438-4, 270 stran