Reklama
 
Blog | Topi Pigula

Promr(d)haná Nečasova příležitost

Skoro se chce říci, že zloděj křičí chyťte zloděje. Jak jinak si vysvětit, že Michálek okamžitě nebyl vrácen zpět do čela  úřadu, odkud byl hanebně odvolán, zatímco Drobil se stal „ideovým“ vedoucím (čti managerem) ODS.

Není nad zjednodušující zkratku. Pavel Drobil se pokusil získat peníze pro ODS a pomoci mu měl šéf Státního fondu životního prostředí. Ten řekl, že tudy cesta nevede a veden svou životní zkušeností se šel poradit jak s premiérem, tak s ministrem vnitra. Oba totiž více, než hlasitě tvrdí, že boj s korupcí a špinavými penězi je jejich priorita. Prý padni komu padni. Premiér informacím nevěřil a ministr ho poslal sehnat důkazy dřív, než půjde na policii, neboť v opačném případě police případ buď odloží pro nedostatek důkazů, nebo tradičně zamete pod koberec. Případ se dostal na veřejnost a  byl tak jasný, že se stala věc v českém politickém rybníku naprosto neuvěřitelná – ministr odstoupil kvůli korupci.  Ovšem obratem dostal náplast v podobě ideového šéfa strany pro kterou sháněl peníze. To ho udržuje v horních patrech ODS odkud je možný návrat – sám tvrdí, že se chce do politiky vrátit (aby ne, když ví, jak mlaskat u koryta). Zato hlavní aktér Michálek, který by si zasloužil medaili za statečnost, okamžitou omluvu a návrat zpět do původní funkce z níž byl vyhozen, se stal objektem ostrakizace. Deník E 15 se naprosto logicky ptá: proč ministr John neaktivizoval policejní vyšetřování a žádal přinesení důkazů po amatérovi? Že by ani on nevěřil „své“ policii. Upřímně řečeno – důkazu o tom, že to v ní funguje jinak, než si veřejnost myslí, má víc, než dost. Vynášení informací ze spisů je jen špička ledovce.

Každý příspěvek by měl mít nějakou katarzi, poučení, námět či myšlenku. Tady se nabízí sama. Od provalení pokusu o korupci už uběhla nějaká doba a kauzu začíná zahalovat příkrov zapomnění. Na to se v českém prostředí hraje. V tomto případě není důležité býti aktuálním, ale nebýti sklerotickým. Hádejte, kdo bude u korýtka dřív. Michálek nebo Drobil? Ten kdo ukázal na korupční šméčko (lumpárnu), nebo ten kdo se o něj pokusil. Jak je možné, že premiér si neváží lidí, kteří jeho „protikorupční“ vládě nahráli na smeč nádhernou kauzu. Kdyby byl premiér opravdu protikorupční,  mohl vymést alespoň jeden kout Augiášova chlíva ve Sněmovní 1. Jenže, bohužel, je to politik strany, jehož ideovou linii teď určuje… Drobil.

Reklama