Reklama
 
Blog | Topi Pigula

Odplata – recenze

V dobách bipolárního světa byla nepřítelem ruská KGB, čemuž se přizpůsobovaly například dobrodružství Jamese Bonda. Dnes je nepřítelem islámský fundamentální terorismus a té náleží odplata. Odplata Steffena Jacobsena.

Pokud sháníte knížku, která by vás odváděla od pracovních povinností, Odplata je velmi dobrý letní tip. Kdyby se příběh Odplaty vepsal do jednoho tweetu nebo facebookového profilu, okamžitě by pod ním zaplály ohnivé vášně, nadávky a nacionalistické urážky. Tak to totiž u islamisty spáchaných teroristických činů v západní Evropě chodí. Tentokrát jde o opravdu „úspěšnou akci“, kdy v rámci teroristického útoku v Tivoli přišlo o život 1241 lidí. Taková událost mění vlády, zákony, rozohňuje parlamentní i hospodské diskuze, a vyvíjí obrovský tlak na vyšetřující policisty.

Jelikož byla akce vypracovaná v dokonalém utajení a atentátník byl rozmetán, chybí svědci a vyšetřování se ztrácí, což rozhodně nevyhovuje těm, kdo mají podávat výsledky „výš“. Navíc má Kodaň hostit summit světových politiků, což extrémně zvyšuje pravděpodobnost dalšího útoku. Vše, včetně informací tajných služeb tomu nasvědčuje.

Dovolme si ostrý střih a ostrý pohled na nešťastnou vyšetřovatelku Lenu Jensenovou, která má spadeno na psycholožku své dcery. Je totiž přesvědčená, že stojí za špatnou léčbou, v jejíž důsledku mladá dívčina spáchala sebevraždu. Možná i proto policistka trochu přilnula ke stejně staré Ain, s níž se jako dobrovolnice setkala na lince tísňového volání. Při posledním z telefonátů na Jensenové služební číslo přijde muslimská Ain o život (pád pod kola přijíždějícího metra) a jakkoli má být případ uzavřen jako nehoda, Jensenová věří, že šlo o vraždu. I přes nepřízeň vedení rozjíždí vyšetřovaní a nechtíc se dostane do hledáčku tajné služby. Její práce se kříží nejen s možným atentátem na přicházejícím summitu, ale zároveň ohrožuje agentku usazenou v samé špici jedné z islamistických teroristických organizací. Boj i vyšetřování začíná být osobní. A pod časovým tlakem, neboť sama uvízla v síti mezi podezřelými a má jen 24 hodin „podmínečné“ svobody.

Příběh sám o sobě je psán příjemně svižně, neoplývá thrillerovou skandinávskou ponurostí, ale blíží se Forsythovu švihu a dynamice. Očekávaně si čtenář „naběhne“ na to, že dopředu tuší alespoň část pointy, aby následně zjistil, že všechno je jinak a i ti dobří se občas musí chovat zle. Odplata je dobře stavěným příběh sám o sobě a milovníci detektivek i akčních thrillerů rozhodně litovat nebudou. A militantní atislamisté bezesporu vezmou tuto knihu jako chmurnou vizi skutečnosti.

Autor:  Steffen Jacobsen

Série:
Michael Sander a Lene Jensenová (2.)
Originální název:
Gengældelsen (2014)
Žánr:
Literatura světová, Detektivky
Vydáno:
2017, Kniha Zlín

Počet stran:
440
Překlad:
Markéta Kliková
Vazba knihy:
vázaná s přebalem
ISBN:
978-80-7473-530-1

Reklama