Reklama
 
Blog | Topi Pigula

Když Zeman nasadí pussy

Zemanovy „pussy“ jsou důkazem jeho chytrosti. Nebo vychytralosti jeho poradců. A my všichni, ať už jej za Hovory z Lán haníme nebo se ho zastáváme, mu skáčeme na lep.

Řekněme si upřímně, koho Zemanova sprostota opravdu překvapila? Ti kdo jej volili ho mají rádi (mimo jiné) pro jeho zemitost a jadrnost, čehož on obratně využil už když sliboval prezidentství pro dolních deset milionů. Vzkaz byl jasný. Vy „dolní“, tedy hloupí, přisprostlí, snadno manipulatelovatel, já vím jak na vás. Tu trochu medu, tam žejdlík populismu a hlavně rozhazovat plnými hrstmi lidovost. „Vždyť je jako my, má rád slivovici, vepřové a nebere si servítky.“ Ti kdo jej nevolili to učinili z naprosto stejného důvodu. Nechtěli mít za vrcholného reprezentanta sečtělého opilce diskutujícího jen s tím, kdo mu kývne. Oponenta dehonestuje, manipuluje, a zesměšňuje tak, aby on sám vypadal jako vítěz. S tímto pohledem na svět si může notovat se svým hradním předchůdcem, který ale přece jen volil diplomatičtější tón.

Vulgarity v Hovorech z Lán byly, a Hrad to nijak nepopírá, pečlivě připravené. Aby ne, výsledek se dal až příliš snadno odhadnout. A fakt, že Český rozhlas neměl odvahu prezidenta odstřihnout od vysílání, jako to udělal v případě pouze se rozčilujícího se kardinála Duky, se dal tipovat s pravděpodobností blížící se k jistotě. V rozhlase zase tak hrdinské zadky na managerských pozicích nesedí. Mediální bouře rozpoutaná okamžitě po vysílání jen reagovala na „poptávku“. Vždyť novináři rádi přijdou s názorem, rozborem, analýzou či komentářem na téma, o němž je dopředu jisté, že je žádané. Pokud někdo nevěděl o existenci anglického slovíčka „pussy“ a jeho slangovém výkladu, tak ho Zeman vlastně přivzdělal. Sám navenek tvrdí, že sprostě nemluví. Doslovně vzato vlastně není až tak daleko od pravdy. Vzhledem ke své inteligenci si dává pozor, aby jeho urážky byly sofistikované (pomiňme ony hovada, a žumpy věnované novinářům, každý má svou slabou stránku). Zeman prostě sprostě myslí. Je schopen pozurážet všechny kolem sebe aniž použije jediné sprosté slovo. Sám poznamenal, že se snažil slovníkem přiblížit svým oponentům, kteří asi nepatří do oněch deseti milionů, jimž chtěl být prezidentem. Nezahrnuje tam zřejmě ani „ukřičenou pražskou kavárnu“ (aniž krom Karla Schwarzenberga kohokoli specifikuje). Nepřítelem je zkrátka každý, kdo má jiný názor než on. A pokud jde o názor kritický k jeho hradnímu majestátu, tak o to hůř. Pokud na nás Zeman nahrnul v přímém přenosu tolik kanálií, jednalo se jasně o záměr. Odvedl totiž pozornost od mnohem větších problémů a „ostud“, jimž nás vystavil. Stačí zmínit aktuální návrat z Číny soukromým letadlem a vstřícný postoj směrem k jedné z posledních funkčních komunistických diktatuř světa. O tom se teď vůbec nemluví, na rozdíl od narážek a urážek, které jsou po celou dobu jeho veřejného působení svým způsobem trvalkou. Jen jim teď dal poněkud prvoplánovější háv. Kdyby totiž naše i zahraniční noviny nepsaly o trapnosti z Lán, mohly by se věnovat čínské cestě. Ale „pussy“ jsou přece jen lákavější. Podle množství mediálního prostoru, který byl Pussy Riot věnován, mu jeho kalkul opět vyšel. Jako už potolikáté. Mějme na paměti, že chytrý lump je mnohem nebezpečnější, než hloupý. Proto je současný prezident skutečným nebezpečím.

Reklama