Reklama
 
Blog | Topi Pigula

Jeskyně, StB a první signální

Je to jako když zloděj křičí „chyťte zloděje“.  Estébák s krycím jménem Jeskyně bude napadat regionální političku s krycím jménem Lia z politické strany vedené dalším z party estébáků s krycím jménem Bureš. Abychom „nebyli jako oni“ (vzpomínáte na heslo, díky kterému zůstal proces obrody odstartovaný v roce 1989 nervaný, leč neočištěný?), buďme konkrétní. Horolezec a publicista Jakub Turek registrovaný u III. správy StB Plzeň se naváží do Radmily Kleslové, která měla být vyškolena pro práci agenta v zahraničí. O Andreji Babišovi se nemá smysl zmiňovat. Ten je oligarchou, ministrem financí, morálně i finančně je za vodou a v našem příběhu hraje zanedbatelnou roli.

Dehonestace je jedním z nejstarších a plně funkčních principů, kterak uchvátit moc v demokratickém systému. Ukázat, jak to ONI to dělají špatně, čímž navodíte pocit, že VY to umíte líp. Není důležité, že jste zatím nic nedokázali. Jde o POCIT na základě kterého se frustrovaní voliči ROZHODUJÍ. Na příběhu mnohých původně malých stran se ukazuje, jak výborně princip dehonestace na lidi odchované nejčtenějším deníkem (Blesk) zabírá. Se slogany o potření korupce a novém přístupu k věcem veřejným (oni kradou, my ty dinosaury od moci odstavíme) se dostaly Věci veřejné do politiky. Nakonec u nich nikdo nevěděl, kdo koho kdy nahrává. Podobné to bylo s Ano se s marketingově geniálním heslem „Prostě to uděláme“ prodralo do vrcholové politiky a situace ukazuje, že ono „prostě“ není tak prosté. Naopak, místy prosté je spíše sprosté. Zkrátka nejjednodušší způsob, jak se přiblížit k politickému lizu je ne pracovat, ale být aktivistou, všechno negovat. Křičet „děláte to blbě“ a vybudit POCIT nepostavený na faktech a práci, že to umíte líp. Že to prostě uděláte, jen musíte dostat příležitost. Nejlépe u příštích voleb. Leč nedělejme si iluze, křičet „všechno je špatně“ taky vyžaduje čas, energii, peníze a kreativitu.

Na Praze 10, městské části velké jako střední české město, se něco děje. Publicista Jakub Turek jako zkušený muž pera ví, že pomluva kohokoli zabírá. Ne náhodou základní novinářské pravidlo zní, že špatná zpráva je dobrá zpráva. Proto se nepíše o tom, co se povedlo, ale hledají se hnidy, používá se nadsázka, zveličování nepodstatného a upozaďování důležitého, leč povedeného. Opět buďme konkrétní. Článek o omezení přístupu k radničním informacím je OK. Ale proč používat přívlastky jako „komunistická rozvědčice“, která navíc ani nestihla být do zahraničí vysazena? Souvisí to nějak se samotnou zprávou? Pokud ano, bylo by fér napsat, že ji napsal agent III. zprávy StB, jehož úkolem bylo „odhalování příčin a signálů zběhnutí do ciziny“.  „Nikdy jsem nepopíral, že mě na rok a půl dostala vojenská kontrarozvědka. Svým kamarádům a příbuzným jsem to řekl za socialismu ihned po návratu z vojny, abych je chránil, všem ostatním později,“ přiznává se Jakub Turek veřejně na serveru lezec.cz. Koalice Vlasta  působící na Praze 10, kterou poměrně nepokrytě podporuje podezřele často křičí, jak „je všechno špatně“. Proč mám pocit, že jen využívají starý, leč funkční čudlík na výtahu k moci? Aby bylo jasno, nejde o Prahu 10, jde o princip. Nedávejte svůj čas věrozvěstům negativních zpráv. Ono se totiž kolem nás děje i fůra dobrého, povedeného, úspěšného, radostného. To ale prudiče z povolání moc nezajímá.

P. S. Jaký je rozdíl mezi agentem určeným k bonzování vlastních lidí, kteří chtějí opustit socialistické Československo a agentkou, která měla za úkol chránit socialistické Československo?

Reklama