Reklama
 
Blog | Topi Pigula

Jak naučit politika mluvit pravdu – jednoduchý recept

Kdy jindy uvidíte takovou přehlídku lidské proradnosti, jako před volbami? Co s tím?

Co politik to lhář! Jakékoli zevšeobecňování je špatné, nicméně v tomto případě existuje poměrně jednoduchý důkaz. Politik se musí přihlásit, byť jako nestraník, k nějakému uskupení mající nejen svůj volební program, ale i jednoduchá, krátká, zapamatovatelná a buď lživá, nebo naprosto nicneříkající hesla. A jakýkoli kandidát je musí během kampaně obhajovat bez ohledu na fakt, že nikdy nemá ponětí, zdali volební sliby dokáže splnit. Neexistuje strana, která by své sliby splnila a tak každý, kdo obhajuje slibně vypadající, ale ve skutečnosti nereálné sliby, ví, že lže. Slibuje něco co nemůže splnit. Viktor Kožený sliboval jistotu desetinásobku a obrovské množství lidí mu uvěřilo. Byl by výborným politikem. ODS slibovala poctivou politiku a obklopila se mafiánskými šíbry, Věci veřejné chtěly korupcí bojovat proti korupci a ČSSD aktuálně slibuje, že během pěti let stoupne minimální mzda na nejméně 40 000 korun. A právě tady je šance donutit politika mluvit pravdu.

Kdyby se politici zavázali (a samozřejmě uzákonili, protože slovo je pro politika záležitost extrémně ohebná, krádež není zlodějna, ale odklonění majetku), že budou brát jen třetinu svého platu včetně náhrad a jasně označili slib, který bude na konci jejich volebního období splněn, měli bychom našlápnuto k pravdomluvnému politikovi. Pokud by slib splnil, byl by mu najednou doplacen celý zbytek, čímž by se z něj rázem stal milionář. Pokud by se ukázalo, že sliby nesplnil, což jinak řečeno znamená, že lhal, sliboval nemožné a záměrně klamal své voliče (argument, že do voleb šel omylem by asi neobstál), tak mu poprávu náleží jen ona již vyplacená třetina platu.

S pravděpodobní hraničící s jistotou by se na bilboardech obratem snížily počty kilometrů nových dálnic, postavených nemocnic a ani ty platy na bilboardech by nerostly tak rychle. A počty straníků ochotných jít obhajovat, co stranické vedení nařídilo slíbit by taky rapidně klesly. A učitelé i zdravotnický personál by najednou neměl slib, že mu plat náležitě poposkočí.

Jak politik zachází s pravdou krystalicky ukázal Antonín Zápotocký, který ještě den před měnovou reformou tvrdil, že nic podobného nenastane. Je pravdou, že nešlo o volební slib, takovou odvahu komunisté neměli, aby lidem slíbili, že je okradou nejen o majetky, ale i o peníze v hotovosti.

Recept je to utopický, ale berte to jako námět při volebních diskuzích. Až politik zavítá do vašeho města, stačí se zeptat: vsadil byste plat na to, že dodržíte volební sliby? Ruku na to? Za celou dobu své dospělosti jsem viděl jediný, skutečně jediný volební plakát, který byl jasný, měřitelný a konkrétní. Když mě zvolíte, budu se mít dobře.

Reklama