Reklama
 
Blog | Topi Pigula

Dětský horror a okurková sezóna

Horor na táboře: Děti byly bez vody a záchodu! (Blesk) V nelegálním táboře u Liberce žily děti v otřesných podmínkách (Naše adresa) Děti na táboře žily v rozbořeném domě v otřesných podmínkách (Lidové noviny) Děti na táboře byly bez tekoucí vody (Hospodářské noviny) Dětský tábor se proměnil v horor. Děti žily v neobývaném domě bez záchodu (novinky.cz) Dětský tábor jak z hororu. Děti zažívaly peklo (rádio Labe) … a dětem se tam líbilo. Léto budiž pochváleno.

Skončil po takřka celé planetě přenášený koncert vuvuzel a přišlo léto. S ním tradičně okurková sezóna a obec českých pisálků čeká na nějaký ten bonz, aby bylo o  čem psát. Část novinářů je na dovolených a ten zbytek aby se strhal. Není proto divu, že vezmou za vděk jakýmkoli tématem, který alespoň trochu vytrhne čtenáře z letargie a přibrzdí klesání prodeje. Tak se místo služebních cest surfuje po internetu a hledá senzace. Na tom není nic špatného, všichni sháníme informace na webu. Bloggeři jsou skoro všude a facebook je zdroj i bonzák v jednom. Píšící členové redakcí jsou omezení jakýmisi etickými pravidly, rozsahem článku, termínem uzávěrky i termínem vlastní dovolené, zatímco blogger či jakýkoli jiný přispěvatel na www není omezen v podstatě ničím. Noviny vyjít děj se co děj musí i když je léto a skutečně se nic neděje. Stávka novinářů v Řecku sice ukázala, že když nevyjdou, nic se nestane, ale to raději nebudeme nikomu říkat. Ani BP a ropný vrt už není co býval. Teroristi odpočívají a jediné co by snad stálo za zmínku, je rychlost s jakou se ABL zabydluje na ministerstvech.

Můj oblíbený hospodský spor vedený na téma, kterak novináři (ne)ověřují informace má zajímavou pointu. Hospodářské noviny do titulku daly informaci o neexistenci tekoucí vody. Zato Mladá Fronta Dnes tradičně označovaná jako nejserioznější bulvár, přinesla informaci o tom, že „hygienici zjistili, že objekt má zajištěnou studenou i teplou tekoucí vodu, na pití dostávají děti vodu balenou“. Oba články vyšly 13. července, takže stačilo jen – a pozor, teď přichází hrůzné klišé – zprávu ověřit ze dvou NA SOBĚ NEZÁVISLÝCH zdrojů. Jenže, jak už bylo napsáno, lidi jsou na dovolené, uzávěrka neúprosná, telefony nikdo nebere a kdyby se později ukázalo, že tábor byl vskutku průšvihový, bylo by nutno vysvětlovat vedení, „jak to, že my jsme to neměli a všichni ostatní ano?“Přitom stačí porovnat texty jednotlivých příspěvků a snadno se zjistí, že byly napsány z jednoho či dvou zdrojů metodou „ctrl c + ctrl v“. Z internetu obšlehnutá základní informace, jež mohla být prachsprostou pomluvou, našla jak už to tak (nejen) v létě bývá, živnou půdu v českých denících a se lišila se jen mírou dramatických přívlastků. Na jejich základě téměř polovinu dětí rodiče odvezli a pořadatel tábora má ostudu a pokaňhanou pověst. Že by se ze strany médií dočkal nějaké omluvy? Tak daleko zase česká novinářská etika nesahá.  Asi se na to PRÁVNĚ nedá napasovat šíření poplašné zprávy, to by totiž v případě mexické chřipky byly vyšetřovány davy český novinářů psaných i obrazových médií, ale morálně je tenhle přístup přinejmenším na hraně.

Léto v novinách se projevuje různě. V MFD třeba zprávou o samosklápěcím záchodovém prkýnku. „Samosklápěcí prkýnko předejde hádkám. Je to důmyslný systém, kde stačí na prkýnko mírně seshora zatlačit a ono se samo pokládá, aniž by se poškodilo.“ To, že už můžete prkýnko rovnou  sklopit  výrobce neřeší. Cena  lidová – 600,- Kč.  Lidovky zase mají zprávu o posmrtném rozřezání nejtlustšího Rumuna. Důvodem je nedostatek financí pozůstalých na nadměrnou rakev.

Reklama

Přes „okurkáč“ nekupujte noviny. Děti si užijí letního tábora (ty co v Rudolfově zůstaly si pobyt nakonec pochavlovaly), vy ušetříte šest stovek a řádku nervů.

Léto budiž pochváleno.