Komentáře: Odborová neodpovědnost – LOK si podrazil nohy https://blog.respekt.cz/pigula/odborova-neodpovednost-lok-si-podrazil-nohy/ Otevřený blogovací systém týdeníku Respekt Wed, 23 Aug 2023 07:17:26 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 Od: Jizel https://blog.respekt.cz/pigula/odborova-neodpovednost-lok-si-podrazil-nohy/#comment-112539910 Fri, 25 Feb 2011 20:06:02 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=50494250#comment-112539910 Blábol
Další blábol, který nemá cenu číst do konce. Dočetl jsem jen do výpovědní lhůty o délce 3 měsíce, a dál jsem nemohl.

]]>
Od: Dana https://blog.respekt.cz/pigula/odborova-neodpovednost-lok-si-podrazil-nohy/#comment-112312180 Wed, 23 Feb 2011 20:03:35 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=50494250#comment-112312180 Re: Odborová neodpovědnost – LOK si podrazil nohy
Ale lékaři právě chtějí systémové změny – kromě slušného živobytí.
Souvislost servisem a sebevzděláváním – ráda bych si jako lékařka zaplatila hospodyni, ale nemám na ni – takže uklízím a vzdělávám se, raději bych se ale více vzdělávala.( Moc „kapitalistický“ požadavek ? :-))
Lékaři požadují pouze poměr mzdy lékaře k průměrné mzdě takový, jaký je obvyklý ve většině evropských zemí – nepožadují „kapitalistický plat“.Chce- li někdo ve firmě kvalitního pracovníka, nabídne mu obvykle slušné pracovní podmínky,nevydírá ho řečmi o poslání a pokud se neosvědčí, vyhodí ho. Tak prosté to je.
Jinak můj bratr je ortoped ve fakultní nemocnici, je mu 42 let,vyučuje mediky, přednáší na sjezdech, publikuje,má 2 atestace, 2 malé děti, ženu na mateřské, jeho hrubá mzda za 8 hodin práce denně je 28000.
Přeji vám upřímně, abyste se v budoucnosti setkával jen se vzdělanými a milými lékaři. Konstruktivní připomínky kohokoli k tomu mohou přispět.

]]>
Od: Topi https://blog.respekt.cz/pigula/odborova-neodpovednost-lok-si-podrazil-nohy/#comment-112310940 Wed, 23 Feb 2011 19:35:31 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=50494250#comment-112310940 chyby v HN
Ověřit si fakta ve chvíli, kdy všichni byli demagogové (jak LOK, tak doktoři a vláda) jde dost těžko (což bylo v médiích vidět). Nicméně všechno onom „podsouvání“ vzniklo na základě požadavků a tlaků LOKu, takže je otázkou, kdo vlastně je za „negativní“ kampaň odpovědný.

K chybám v Hospodářkách.
Odevzdám text a fotky a nemám vliv na to, jaké fotky a často ani jaké popisky se u nich objeví. Někdy (pokud je dost času a redakce to uzná za vhodné) dostanu zlom a popisky udělám sám, někdy ne. Jindy nemám vlastní fotky, redakce sežene z fotobank a popíše si je sama. Občas chybně. Další chyby vznikají při editorském krácení textu (je potřeba zkrátit, neb by se nevešla reklama) – což se taky děje mimo mě. Na druhou stranu editor občas vychytí nelogičnost, která mi unikla. Chybujeme všichni já nejsem výjimkou. Nicméně zrovna v uvedených příkladech jsem v tom nevinně, stejně jako ve webových variantách mých článků, kde jsou jiné, prý „čtivější“ titulky. Pod tím vším jsem samozřejmě podepsán já. Můžu se rozčilovat, ale jako externista je to tak všechno (krom přerušení spolupráce) co můžu dělat. Nicméně chyb není moc a nejsou fatální. Zodpovědně mohu říct, že Hospodářské noviny jsou ještě zlaté oproti jiným médiím, které dokáží v rámci „redakčních úprav“ totálně změnit odevzdaný materiál. Osobně HN považuji v současné době za nejserioznější český deník. A to nepíši proto, že píši do Inmagazínu, ale proto, že si to skutečně myslím.

]]>
Od: Topi https://blog.respekt.cz/pigula/odborova-neodpovednost-lok-si-podrazil-nohy/#comment-112308320 Wed, 23 Feb 2011 18:59:21 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=50494250#comment-112308320 nerozumíme si
Musíme v diskuzi dávat pozor, aby nedošlo k zacyklení.
Rozhodně si nemyslím, že plat nejzkušenějšího lékaře je 32 000. Přidal bych jednou tolik. Tedy pokud se bavíme o opravdu těch nejzkušenějších. Vůbec nerozumím směšování servisu (úklid auta?) a času na sebevzdělávání. Nicméně – klidně bych lékařům přidal, vzhledem k tomu, jaký je v resortu binec, tak tam zdroje samozřejmě jsou. Na druhou stranu si nějak zapomněli zamést před vlastním prahem. Kdo bere a dokonce si říká o úplatky, využívá služeb distributorů léčiv, konferencí, dovolených… Když se něco provalí, vždy jde o „pochybení jednotlivce a nikoli systému“. Opravdu. Věříte tomu? Často to jsou slova tiskového mluvčího daného zařízení, který ani nic jiného říct nemůže. Myslím, že fakulní špitály moc dobře vědí, kdo je to kulíšek. Výrazně bych trestal lékaře, kteří svou práci nedělají na výši (osobně jsem zažil opilou zubařku a málem absolvoval operaci oka na „nemoc“, kterou jsem vůbec neměl – už jsem byl hospitalizovaný). Moje základní premisa je:
– řekli, že odejdou a lhali (neodešli by, neměli kam). To považuji za vydírání a vadí mi ze všeho nejvíce.
Dále:
– vyvolali nefér nátlak v době, kdy se to nehodilo (proč nevznikla podobná akce v dobách relativního „nadbytku“?)
– nakonec se – alespoň podle médií, v tomto bode si nejsem moc jistý) spokojili s penězi, ale chyba je přece systémová. Takhle budou za pár let naštvaní znovu.
Velmi vulgárne a stručně řečeno, chtějí kapitalistické platy, ale velmi často odvádějí socialistickou práci. Vím, že je to zjednodušující až na kost a tudíž k někomu nepravedlivé. Bohužel jen k někomu.

]]>
Od: Dana https://blog.respekt.cz/pigula/odborova-neodpovednost-lok-si-podrazil-nohy/#comment-112305820 Wed, 23 Feb 2011 18:27:27 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=50494250#comment-112305820 Re: Odborová neodpovědnost – LOK si podrazil nohy
Takže vy myslíte, že lékař, který teoreticky pracuje jen 8 hodin denně přijde domů a padla. Díky , že jste se zmínil právě o vědcích. Lékaři , zejména ve fakultních nemocnicích , jsou často zároveň také vědci ( bez nich by pokrok v medicíně neexistoval, musí vypracovávat studie, publikovat články, přednášet na sjezdech atd.)
Pokud je současný plat nejzkušenějšího lékaře ( několi desítek let praxe) 32000 hrubého, kolik dotyčný asi musí mít přesčasů, aby měl 50 000 ?
Nebude-li sloužit přesčasy, jeho plat bude žalostný vzhledem k věku a vzhledem k servisu(úklid , oprava auta atd.,), který by právem ke své profesi mohl chtít , aby se mohl vzdělávat a také ( probůh proč ne? ) normálně žít . Musí-li sloužit , aby měl slušnější výdělek ( aby třeba mohl jet s rodinou na dovolenou a normálně bydlet- jak nemorální, :-))) , kolik mu zbyde času na vzdělávání a rozvíjení jeho vědecké části, kterou každý správný lékař v sobě má?
A myslíte vážně to, že se lékaři po dvacet let neozývali? Ozývali se, médiím a politikům to bylo jedno, ČLK média a politici slouhodobě diskreditují, protože nese obrovský potenciál pro skutečné reformy, které se ale politikům nehodí.

]]>
Od: fk https://blog.respekt.cz/pigula/odborova-neodpovednost-lok-si-podrazil-nohy/#comment-112233940 Wed, 23 Feb 2011 07:02:24 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=50494250#comment-112233940 Pane Pigulo,
to, že jste článek psal ve vlaku, je vidět. Dojmy, dojmy. A je vidět, jak sám přiznáváte, že nemáte odboráře rád. Možná byste si měl sednout jednou k netu a podívat se na požadavky lékařů. To nebyly jen peníze. Ale Vy jste se tak připojil k nejodpornější kampani tisku od roku 89, kdy běžela kampaň proti signatářům Několika vět. To podsouvání vydírání, jen peněz… S prominutím, vláda to věděla od svého nástupu. A kašlala na to. A muselo to dojít až k jednání bezpečnostní rady.
Nejsem lékař, ale člověk zvyklý si fakta ověřovat.
PS. Hlídejte si raději obrazový doprovod k Vašim článkům v magazínu HN. U článku o pryšcích máte Celosii, teď u sýkorek není koňadra, ale modřinka… Víte, i na tomto je vidět serióznost autora. Jak Vám mám věřit ve věcech, které si tak snadno neověřím nebo o nich nevím.

]]>
Od: petr hrobar https://blog.respekt.cz/pigula/odborova-neodpovednost-lok-si-podrazil-nohy/#comment-112196920 Tue, 22 Feb 2011 22:11:02 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=50494250#comment-112196920 nelhali, kdo lze je vlada a jejich drabi
falsovanim prumernych platu, poctu lekaru, o ktercyh ani ministersto poradne nevi, neb maji dokotri naduvazky.
stavky se zkousely v minulosti nekolikrat. bez uspechu.
akce mela za cil upozornit na odchody lekaru do zahranici, statistika je neuprosna, za poslednich nekolik let odeslo mnoho set kvalifikovanych lekaru, vcetne me.vychova plne erudovaneho lekare trva tak zhruba 10-16let, podle toho, co si pod pojmem erudice predstavujes.dle jednoho pruzkumu mezi studenty 5.rocniku LF 80% z nich chce do zahranici.
odchody byly, jsou a budou.jsou to ale odchody,kterym lze zabranit rozumnou politikou a pristupem reditelu, politiku,statu vsude ve svete cenene kvalifikovane a vzacne pracovni sile.nikde je nenazyvaji teroristy, vyderaci,arogantnimi jedinci (i kdyz mezi nimi taky jsou, jako vsude ve svete)
doktory jsou tlaceni, aby porusovali zakonik prace,narizeni o prescasove praci,mnozi si to daji libit, neb jsou za to zaplaceni, protoze nejsou zaplaceni za normalni praci, resp stejne jako skkladnik nebo policista-20000 hrubeho pro 42 letou lekarku metabolicke JIP v LIberci je vysmech, muj kamarad podnikatel zamestnava skladnika za stejny peniz..
heslo bylo ironicke, nas exodus, vas exitus? s OTAZNIKEM, ktery si media mistrne vymazala, aby ukazala na nemravnost a zrudnost techto jedincu.
toto heslo bylo taky nejvic kritizovano samtnymi ucastniky akce jakokontroverzni.
takze doktori, odchazi a odchazet budou a reakce medii, vlady,politiku,prezidenta vyvolala ve vetsine z nas takovou nechut se nadale na systemu podilet, ze jich nbude odchazet vic a vic.na poctu se to nezmenei, ale za chvili nebude mit kdo ucit mlade doktory,kvalita se zhorsi, v nemocnicich, kde jde o zivot budou zustavat jen ti, co opravdu budou muset a urcite se stane vic odbornych, i kdyz kolikrat tezko prokazatelnych pochybeni, nez kdyby se vytvorily podminky v systemu, ktery ma penez dost, jen se s nimi plytva a rozkrada se,tak, aby doktori byli spokojeni a v klidu mohli lecit pacienty, vzdyt doktori jsou taky pacienty. proto jim to neni jedno.
takze: nelhali, tlacili , o vyhrozovani se muzeme prit,kazdy ma pravo na demokraticky protest proti systemu,a odbory jsou legalnim nastrojem stejne jako vypoved. nebyla to zivelna neocekavana akce,ministerstvo o ni vedelo od brezna, jak minule tak soucasne. nic nedelali, nechali to dojit do malem krizove situace, chteli vyhlasit vyjimecny stav a povolavat armadu, jen aby nemuseli resit, co sami uznavaji za problem. aby nemuseli sahnout do zisku krajskych zdravotnich a jinych kulichu a tunelu.
dalsi pokus o vysvetleni

]]>
Od: Topi https://blog.respekt.cz/pigula/odborova-neodpovednost-lok-si-podrazil-nohy/#comment-112174400 Tue, 22 Feb 2011 19:01:29 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=50494250#comment-112174400 peníze nerovná se renomé
Milá Dano, nedomnívám se, že férový požadavek na výši platů znamená pokaňhané renomé. Ale myslím si, že způsob jakým byly požadavky lékařů prezentovány (peníze si bezesporu zaslouží) doktory v očích veřejnosti dost dehonestovaly. Ano, vím, že za to mohou média… ale ozval se někdo z doktorů? Už jsem to říkal jak na Facebooku, tak tady ve fóru – lékaři nastoupili do vlaku, který se rozjel pro ně až nepříjemnou rychlostí. Nedokážu říci, kolik je „adekvátní“, ale dokážu si tipnout, že část veřejnosti si řekne: berou 50 000 a to jim přijde málo? V době kdy se šetří a krátí platy. Kde jsem vzal 50 000? Zdravotnické noviny napsaly, že „průměrný plat lékaře je 48 700“. Nebo http://zpravy.e15.cz/domaci/udalosti/statistici-uverejnili-vysi-platu-lekaru
Ano, mají tolik, protože berou přesčasy. Kdyby pro ně nebyly peníze důležité, dávali volnému času přednost před výplatou, budou brát méně. A do hry vstupuje lidský faktor (životní styl, šetření /auto, domek, hypotéka, dovolená…/ To vše tvoří mediálně-psychologický mix, který veřejnost vnímá dle mého dost negativně. Požadavek na vyšší plat je OK, způsob jeho vymáhání je dle mého velmi diskutabilní.
A poznámka nakonec: jsou povolání stejně prestižní, kde nikdo na přesčasy nehraje (vědec).

]]>
Od: Topi https://blog.respekt.cz/pigula/odborova-neodpovednost-lok-si-podrazil-nohy/#comment-112173370 Tue, 22 Feb 2011 18:49:02 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=50494250#comment-112173370 pravda -jako obvykle je všude
Tomu cos napsal naprosto rozumim. Odbory nemam rad, ale na druhou stranu chápu jejich potřebu – občas je zaměstnavatel pěkný vychhcánek a je potřeba mu připomenout, že ředitel může být jenom pokud bude mít zaměstnance. Odbory jsou už ze své podstaty nátlakovou skupinou a tady dle mého tlačili (nevím jestli moc, spíš se kloním k tomu, že ano) blbě. Teď mají všichni pocit, že šlo o prachy (když největší vítězství byly 2 miliardy na platy), a vydírání (díky heslům a výhružkám odchodem). Co mi na akci od samotného prvopočátku vadilo nejvíc (viz můj tehdejší příspěvek http://pigula.blog.respekt.ihned.cz/c1-48715250-dekujeme-odejdete-jeden-z-uhlu-pohledu-na-odchody-ceskych-doktoru) byl fakt, že vyhrožovali a lhali. My odejdeme. A bylo jasné, že neodejdou. Možná jsem na nátlak trochu přecitlivělý, ale tehdy mě napadalo: „do prdele, tak když jste tak moc přesvěčeni o tom, že máte kam jít, tak běžte. Hned! Nedávejte to do novin, ale sbalte se a berte roha dřív, než vám šanci někdo vyfoukne. Jste vzdělaní, zkušení, znáte (někteří) jazyky a tady se to nezlepší ještě desítky let. Vy lépe, než kdo jiný víte, jaký je tu binec a zespoda se zlepšit nedá.“ Lhali, tlačili, vyhrožovali – to nesnáším. Ale na druhou stranu je třeba přiznat, že kdyby to neudělali, neměli ani ty dvě miliardy.

]]>
Od: petr hrobar https://blog.respekt.cz/pigula/odborova-neodpovednost-lok-si-podrazil-nohy/#comment-112171410 Tue, 22 Feb 2011 18:34:43 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=50494250#comment-112171410 vysvetleni 2
za prve: doktori jsou LOK.doktori nemaji zadne placene odborove predaky, kteri by za ne bojovali.
sami si plati prispevky na vlastni cinnost,odborovi predaci jsou radovi mene ci vice zkuseni lekari,kterym neni jedno,jak s nima stat,reditele a spolecnost vydrbava,proto jsou aktivni.sam jsem byl sefem loku (odborarska „ves“)ve velke nemocnici a vim o cem mluvim.
za druhe: PR agentura se najala,protoze vsechny predchozi akce selhaly, nebyly slyset,nikdo se jimi vazne nezabyval.Kdyz se podivas do civilizovaneho sveta,kde tyto akce probihaly v minulosti,vzdy byly organizvoane odbory.ty jsou beznou soucasti demokratickych zrizeni a mimojine se zaslouzily o dustojne pracovni podminky vcetne 5denniho pracovniho tydne.ja odborare taky moc nemusim,jsou na muj vkus prilis levicovi.jako lokar jsem bojoval proti nivelizaci platu,za oceneni vzdelani a zodpovednosti a za to bojuji doktori i ted.citil jsem se schizofrenne jako pravicovy odborar, coz je samo o sobe kontradikce.ale takova je doba.
za treti: LOK rozjel akci,ktera dala stavu nadeji na zasadni zmenu v postaveni lekaru, podminkach na praci,vzdelavani,doktori vidi do kuchyne a sami vi jaky je v ni chliv. castecne za to muzou sami,ale kdyz si prectes vsechny kauzy predrazenych zakazek,megastaveb dotovanych ze statniho rozpoctu,kdyz vis,ze cilem reforem je zdravotnictvi zprivatizovat vcetne pojistoven-viz julinkova reforma-tak se musis ozvat,pokud nejsi ignorant.
myslim, ze kluci nic neprehnali,spis byli jeste moc mecci,protoze se dosahlo jen relativne maleho vitezstvi s tim, ze nejvetsi vsi v systemu se zakopaly a budou vysavat dal, zatimco doktori budou za o neco mene dehonestujicich podminek lecit lidi a zachranovat zivoty.Kdyz se k tobe chova reditel jako bolsevicke hovado, viz karasek v UH,tak proste nemuzes svou praci delat standardne.chybi dobra vule,manazeri jsou proti doktorum, misto aby jejich xzajem byl spolecny-pacient.
muzu srovnavat,nebot jsem uz pres 5let v UK,kde jsou podminky-nemyslim materialni-ale lidske,a komunikativni a manazerske, uplne jine a dustojnejsi pro vsechny.
nevim,jestli te presvedcim,ale aspon jsem se o to pokusil.

]]>