Reklama
 
Blog | Topi Pigula

Roosevelt – střílející ochranář

Být bývalý, nejmladší a navíc důležitý prezident USA má své výhody. Člověk má peníze na to, aby si mohl splnit svůj sen. Jako vášnivý ochránce přírody třeba zabít pár tisíc zvířat.

 
Theodore Roosevelt byl skvělým politikem, který Spojené státy americké posunul o značný kus kupředu. Byl nejmladším prezidentem (v  úřadu byl v létech 1901 – 1909) a vášnivým přírodovědcem. Jakmile coby padesátiletý opustil úřad, vrhl se na zorganizování expedice do Afriky, což mu zabralo pouhopouhé tři týdny. Neuvěřitelné!! Dnes, v době elektronického bookování letenek a internetového  objednávání ubytování by se mu něco podobného povedlo jen stěží. Problémem by bylo povolení ke střelbě do chráněných druhů, z nichž některé, jako například nosorožci, žijí na hranici svého přežití. Ochránci přírody je na jednu stranu bedlivě střeží, na druhou zvyšují cenu rohoviny a slonoviny symbolickým pálením zásob, ale přes to všechno si dnes na obrovských afrických pláních můžete střelit prakticky cokoliv. Je jen otázkou za kolik.

Rooseveltova africký výprava byla podpořena Smithsonian Institution a na cestě jej doprovázel jeho syn Kermit (19 let) sloužící mimi jiné jako oficiální fotograf výpravy, a tři zástupců Smithsonian Institution: major vysloužilý armádní chirurg a terénní přírodovědec Edgar A. Mearns (1856-1916), J. Alden Loring (1871-1947) a Edmund Heller (1875-1939), oba zoologové. V. Plešinger v knize Amoazonie a řeka příběhů o expedici píše, že Roosevelt během ní „ postřílel a stovky stovky zvířat, od slonů po malé ptáčky. Kůže, rohy, kly, kosti a konzervované mrtvoly putovaly do newyorského muzea, podle jehož ředitele , paleontologa Osborna (mj. autora pojmenování proslulého křídového veleještěra Tyranosaurus rex šlo o daleko nejúspěšnější expedici jaká kdy prošla Afrikou“. Je otázkou, zdali by tak byla hodnocená i dnes. Její úspěšnost si představme na několika fotografiích.

Mohutný sloní samec proti T. Rooseveltovi, respektive jeho kulovnici, neměl šanci.

Buvol je považován za jedno z nejnebezpečnějších zvířat Afriky. A to větším adrenalinem je jeho lov.

Reklama

Drop a nosorožec. Malý a velký úlovek.

Kertmit Roosevelt se snažil a otec, věnom si významu PR (neb po expedici opět vstoupil do politiky) rád zapozoval.

Ochranáři považují nosorožce za kriticky ohrožené. Evidentně tomu tak nebylo vždy.

Nádherný porost papyru. Ale hlavním motivem je úlovek a jeho lovec.

Nelze zakončit jinak, než králem zvířat. Tedy jeho mrtvolou.

Psáno pro fotopříběhy.