Reklama
 
Blog | Topi Pigula

Nejrychlejší letenky – uživatelská recenze

Umění najít levnou letenku znamená umění cestovat levně, neboť na dlouhé štrece je cena letenky často víc, než polovina výdajů. A co si budeme nalhávat, pro baťůžkáře, k nimž se na dovolené hrdě počítám, je každá ušetřená tisícovka radostí. Cesta je cíl a ušetřených 5 – 8 000 může skromnému cestovateli prodloužit pobyt i o několik týdnů.

Rád cestuji a tak mám potřebu koukat, jestli se nedá někam letět levně. A protože vím, že stejný problém má plno mých kamarádů, řekl jsem si, že udělám něco, co pomůže i jim… a to tak, že jednoduše… nainstaluješ a máš komplet nástroj bez složitého nastavování…,“ říká Jirka Dolejš, který aplikaci Nejrychlejší letenky (viz http://nejrychlejsiletenky.cz/) už zhruba 2,5 měsíce vyvíjí a vylepšuje. Jasně tím potvrdil základní startupové pravidlo: pokud ti něco chybí, tak si to udělej a nabídni – když jsi to nenašel ty, nenašli to ani jiní a jde tedy o díru na trhu.

Ceny letenek se mění nejen ze dne na den, ale někdy i z hodiny na hodinu. Aplikace v podstatě jen projíždí servery nabízející levné letenky a „vyzobává“ to nezajímavější. Pro uživatele to znamená, že nemusí totéž dělat ručně, což znamená hodiny ušetřeného času. Ovšem pokud vás to baví, tak dál už nečtěte. V době recenze se (mimo mnoha jiných) nabízel let do Kuala Lumpur za 13 831 Kč. Před 4 měsíci, bez nějakého většího hledání jsem koupil letenku do stejné destinace o více než tisícovku levněji. Ovšem aktuální cena – opět bez hledání a vychytávek – se najde v ceně kolem 15 500, tedy o něco dráže, než nabízí recenzovaná aplikace. Což ale neznamená, že se tady nenabízely i levnější – z Benátek se do hlavního města Malajsie dalo doletět za 4 500 Kč. Občas se vyplatí počkat, nebo projet historii, která napoví, zdali je nějaká šance. Svět letenek je velmi rychlý a velmi turbulentní.

Ne vždy jde o drobné tisíce či stokoruny „Před měsícem jsem díky ní ušetřil na letenkách do Mexika… koupil jsem zpáteční letenku do Cancunu za 11 000, přičemž obvyklá cena na téhle trase je kolem 23 000,“chlubí se jeden z uživatelů svými zkušenostmi. Zpáteční letenka do Atén za 1 250 Kč to už je něco, nad čím bych se zamyslel – mám tam vytypovaných pár muzeí. A Řecko, vypustím-li mediální klišé o krizi – je nádherná a pohodová země. Opět ze mě mluví osobní zkušenost. Když si vzpomenu na svou cestu na Island před zhruba deseti léty, tak, lidově řečeno, „mi to hlava nebere“. Tenkrát jsme za letenku z Kodaně zaplatili přes 20 000 Kč a to byly nějaké peníze. Teď vidím Praha – Keflavík za 5 101 Kč… Prostě tak to v životě chodí. Jenže tenkrát nebyly žádné letové servery s chybovými tarify, kterých je i v češtině poměrně dost, a mobilní telefony měli jen ti nejbohatší. Tahle aplikace je agregátorem letenkových serverů, podobně jako například cestolino či trivago je agregátorem zájezdů.

Co aplikace umí: „sjíždět“ servery nabízející levné letenky v České a Slovenské republice (připravují se polské, britské a německé). Pokud vás vybraná letenka či destinace, zkrátka nabídka, zaujme, jedním dotykem se dostanete na server, který ji zveřejnil. Tím práce a taky i odpovědnost aplikace končí. Pokud jsou už letenky vyprodány či změněny, nenadávejte Nejrychlejším letenkám, ale sobě. Chybové či reklamní tarify bývávají po čertech rychle vyprodány. Zatím je aplikace zdarma, následně bude její cena 0,99 Eura měsíčně, nebo 9,99 Eur ročně. Pokud by vám appka měla ušetřit jen pouhopouhou tisícovku na letence, tak se vyplatí.

Co aplikace neumí: v podstatě nic dalšího, než zobrazení nabídky. Koupě letenky, booking či podobné věci jsou už záležitostí serveru, na který vás odkáže. Vtip je v tom, že se díky ní o nabídce dozvíte včas. A kdo dřív přijde, ten dřív letí. Neumí najít konkrétní destinaci v konkrétním čase. Chcete letět na vánoce do Las Vegas? Pokud není něco podobného v nabídce, tak nezbývá, než hledat klasickým způsobem. Něco tam jistě poletí. Ale ne zrovna za hubičku. Ovšem cestujete rádi a důležitější než cíl je pro vás samotná cesta? Tak tohle je možnost. Ovšem zdaleka nepokrývá vše. Má oblíbená jihovýchodní Asie aktuáně (čti dnes) v nabídce chybí. To ale neznamená, že nebyla a nebude. Opět platí – chcete letět? Hlídejte si nabídku a čekejte na svou chvíli. Ale zase na druhou stranu letět za 15 696 na Mauricius, tedy až za rovník… skoro bych váhal.

Jak se s ní pracuje: Díky jednoduchosti se ani nedá napsat, že je „uživatelsky příjemná“. Je lepší. Je blbuvzdorná. Práci s ní by měl zvládnout každý, kdo umí číst a alespoň jednou samostatně letěl a má přístup k vlastním penězům. Navíc kontroluje i malé a v podstatě „neznámé“ letenkové servery, kam by vás možná ani nenapadlo jít se podívat.

Hodnocení by se dalo shrnout do tří vět. Pokud cestujete rádi a cena letenky je pro vás důležitá, tak neváhejte. Samozřejmě ani aplikace Nejrychlejší letenky neví všechno. Ale ví toho dost na to, abych ji bral v rámci svého cestování opravdu vážně. Aktuálně je pro android, iphone a připravuje se windows.

Reklama