Reklama
 
Blog | Topi Pigula

Jedna trefa stačí – recenze

Facebook, Twitter, Instagram… aplikace a kluci, kteří se díky nim stali miliardáři. Co mají společného?

Nejde jen o to mít na počátku cesty garáž a nápad a miliardy dolarů na jejím konci. Miliardáři z amerických garáží mají spoustu společných jmenovatelů. Někteří z nich se sice narodili, vulgárně napsáno, se stříbrnou lžičkou v konečníku – tedy do dobrých, což znamená alespoň středostavovských, rodin se slušným finančním zázemím, jiní nikoliv. Ale žádný z nich nebyl líný a všichni byli ochotní riskovat a prohrávat.

Co je míněno onou jednou velkou trefou, která je zmíněna v názvu knihy? Tumblr, Spotify, Tesla Motors a Space X, Twitter a Square a WhatsApp, Instagram, Dropbox, Snapchat, Facebook, Palantir, Airbnb, Oculus VR, Houzz, Box, GoPro. Služby, tedy alespoň některé z nich, buď přímo používá, nebo alespoň zná, většina světa. V několika málo případech se i jejich majitelé stali mediálními celebritami, nicméně neplatí to vždy. Dokázali byste z hlavy říci, kdo stojí za ubytovávací službou Airbmb či kamerkami GoPro? Po přečtení knihy Jedna trefa stačí už budete v obraze. A jako bonus budete znát jméno Pejman Nozat, který sice nic nezaložil, ale jako investor leccos podpořil.

Jedna trefa stačí je kniha o „garážových milionářích“ jejich společný jmenovatel je nastupující 21. století, vášnivý zájem o vyvíjenou aplikaci, víra v její budoucnost, extrémní pracovitost a v neposlední řada velké štěstí. Po přečtení knihy můžete nabýt dojmu, že stačí mít nápad, rozpracovat ho a pak už se najde investor, který ho podpoří do té míry, že se na trhu prosadí a v nejlepším případě aplikace v podstatě monopolizuje díru na trhu (jako se to stalo v případě Facebooku). Jenže už se v ní nepíše o desítkách tisíc nápadů, které se neprosadily, jejich nápadití majitelé zkrachovali a skončili s dluhy.

„V osmi letech Levie roznášel letáky v nichž nabízel vlastní služby při plení, venčení psů či jakékoliv jiné práci, za kterou by sousedé byli ochotni zaplatit. Desáté narozeniny oslavil v roce vzniku prohlížeče Netscape (v následujících letech trávil dlouhé hodiny na internetu, většinou do dvou ráno), vymýšlel minimálně jeden podnikatelský návrh týdně a nadšeně s nimi seznamoval otce Bena, chemického inženýra a matku Karyn, logopedku.“

Aeron Levie získal od investorů 414 milionů dolarů. Založil službu Box – platformu na sdílení firemních dat. Který osmiletý kluk v roce 1993 běhal s nabídkou vlastních služeb? Aaron ano. A který kluk se … moudrému napověz.

Jedna trefa stačí je výbornou knihou pro pochopení mentality mladých miliardářů, kterým se povedlo zbohatnou na jediné „velké trefě“. Jenže zároveň to jasně ukazuje, že mít jen nápad, to samo o sobě nestačí. Protože pokud se ukáže, že je životaschopný, tak se taky ukáže, na jeho rozvoj potřebujete peníze. Hodně peněz. Ne nadarmo se na knize podíleli redaktoři magazínu Forbes, přičemž hlavním autorem je Randall Lane, editor zmiňovaného měsíčníku.

Osudy jednotlivých mužů a jedné ženy, Adi Tatarkové z firmy Houzz, která zacílila na bytovou architekturu a design a podařilo se jí proniknout do do té doby ryze pánské společnosti, vedou k přemýšlení o tom, jak (ne)jednoduché je dostat nápad do fáze, v níž konkurence jen zalapá po dechu. Jak velkou odvahu riskovat to chce.

Líheň takových talentů a produktů na jejichž konci jsou firmy s mnoha zaměstnanci a miliardami v dolarech nemusí být jen doménou Silicon Valley. I u nás je jistá šance. Jen je potřeba vše podřídit českému trhu, podmínkám, proslulé české závisti a finančním možnostem.

Jedna trefa stačí – mladí miliardáři internetového věku, Randall L., Nakladatelství 65. pole, EAN: 9788087506547, ISBN: 978-80-87506-54-7

Jedna trefa stačí

Jedna trefa stačí

Reklama