Reklama
 
Blog | Topi Pigula

Egyptské pohádky a bajky – recenze

Jak moc mají egyptské pohádky společného se současnou českou realitou?

Jedné ustrašené slepici spadla na hlavu datle. Tak jí to vylekalo, že utíkala za králem zvířat hledat záchranu. Cestou kolem sebe šířila paniku a zblbla krocana a zajíčka natolik, že šli s ní. Narazili na lišáka, který je u sebe schoval, odběhl si pro kamarády a všechna ustrašená zvířátka sežral. Tolik ve zkratce pohádka o bázlivé slepičce, která vzešla z klávesnice Marcely Kohoutové. Hledat paralelu k naší současnosti není těžké. Těch co vyděšeným nabízejí pomoc, aby je vzápětí sežrali, je plno. Zvláště před volbami.

Deset krátkých pohádek, nesoucí někdy ne zrovna očekávané poučení, se vešlo na pouhopouhých 55 stran. Modrá lampa je nápadně podobná lampě Aladinově, jen v ní neslouží gin, pardon džin, ale modrý trpaslík, bajka slavice a slon má dokonale dvojznačnou pointu – buď se dá pochopit jako vítězství malého a slabého nad silným a velkým (kdo by nefandil malému Davidovi, v tomto případě v podobě malé slavičí samičky, které slon nechtíc zničil hnízdo) nebo jako ukázka mstivého malého hajzlíka, který se mstí a do své zášti zatáhne zvířátka z okolí. To by mnohým našim spoluobčanům mohlo být blízké.

Knížka nesoucí dětské poselství, které ale musí vysvětlovat dospělý – to má něco do sebe. Pokud jste zvyklí na pohádky s dobrým honcem, kdy hloupý Honza najde štěstí v podobě princezny jen proto, že mu pomáhali mravenečci, tak to není knížka pro vás. Pokud se chcete pobavit a zamyslet nad příběhy krátkými, psanými lehkým perem a přitom s příjemně překvapivými pointami, tak s koupí neváhejte.

Reklama

Příjemným bohusem knihy jsou  hezké ilustrace Jany Hakenové

Kohoutová M.: Egyptské pohádky a bajky, AOS Publishing, 2016, Ústí nad Labem, ISBN 9788087624364